sâmbătă, 29 martie 2014

Test cu Scratch

O mică aplicație realizată cu Scratch, un limbaj de programare pentru copii. Știi să aduni numere naturale? Hai să vedem!

1) Click pe stegulețul verde.

2) Folosește tastele ”Săgeată sus” și ”Săgeată jos” pentru a seta valoarea variabilei d la valoarea sumei a+b.

3) Apasă tasta ”Spațiu” pentru verificare.

vineri, 28 martie 2014

21 martie 2014 - Experimentul lui Eratostene

Un interesant exemplu de aplicare a cunoștințelor de matematică, pentru elevii de clasa a VI-a, a fost reconstituirea experimentului lui Eratostene. Învățat al lumii antice, considerat a fi ”părintele Geografiei”, dar totodată având contribuții importante în matematică și astronomie, Eratostene a reușit, cu ajutorul unui băț și al unei minți sclipitoare, să determine cu o precizie extraordinară pentru acele vremuri circumferința Pământului. (http://www.descopera.org/eratostene-cum-a-calculat-circumferinta-pamantului/)

Într-una dintre activitățile realizate în cadrul proiectului european ”Open Discovery Space”, elevi din școli din 26 de țări au reconstituit acest experiment. A fost o experiență foarte interesantă pentru elevi, și în același timp un omagiu adus oamenilor de știință din toate vremurile, care și-au dedicat energiile creatoare cercetării științifice, împingând mereu, tot mai departe, granițele cunoașterii umane. (http://eratosthenes.ea.gr/en)

În 21 martie, ziua echinocțiului de primăvară, la Ecuator, la ora amiezii, soarele se ridică până la zenit, astfel încât umbrele dispar... În aceeași zi, la Satu Mare, România, când soarele atinge punctul cel mai înalt în traiectoria sa pe bolta cerească, un băț cu lungimea de 100 de cm lasă o umbră de aproximativ 110 cm...

...pe când în Aeropolis, Grecia, elevii unei școli măsoară că un băț de 100 cm face o umbră de aproximativ 76 de cm...

Cunoscând distanța dintre cele două școli, situate aproximativ pe același meridian, folosind datele de mai sus și aplicând cunoștințele de geometrie pe care le au, elevii din clasa a VI-a - Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Satu Mare, au determinat, reconstituind raționamentul lui Eratostene, circumferința aproximativă a Pământului.

O zi însorită de primăvară și elevi curioși, dornici să descifreze, la rândul lor, tainele cunoașterii Universului. Sub îndrumarea profesorilor lor - Solschi Viorel, profesor de Fizică și Marciuc Daly, profesor de Matematică.

21 martie 2014 - Experimentul Eratostene

21 martie 2014 - Experimentul Eratostene